ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ STRESS

Η περιβαλλοντική σκουριά – οξείδωση φαίνεται στο μέταλλο που έχουμε αφήσει στη βροχή ή σε ένα μήλο που με τον καιρό μαυρίζει. Το πρόβλημα είναι πως η σκουριά αυτή μπορεί να συμβεί και μέσα στο σώμα μας. Επιστημονικά την αποκαλούμε «οξειδωτικό στρες » και η βάση του είναι ασταθείς χημικές ενώσεις, οι «ελεύθερες ρίζες» οι οποίες, ενώ υπάρχουν φυσιολογικά στο αίμα μας, το πρόβλημα δημιουργείται όταν υπερπαράγονται. Τότε αρχίζουν και πέφτουν επάνω στα υγιή κύτταρα για να σταθεροποιηθούν, αλλάζοντας τη δομή των πρωτεϊνών τους και καταστρέφοντας το DNA τους. Οι κρούσεις των ελεύθερων ριζών στα μόρια του DNA υπολογίζονται σε 100.000 ημερησίως. Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, το 30% των κυτταρικών πρωτεϊνών μας έχει καταστραφεί από τη δράση των ελεύθερων ριζών. Η διαδικασία αυτή αποτελεί τη βασική αιτία πρόωρης γήρανσης και προδιαθέτει για ένα πλήθος ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, εκφυλιστικές νόσοι (Parkinson, Alzheimer), ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, καταρράκτης, βρογχίτιδα, κ.ά. Oι ελεύθερες ρίζες αποτελούν ένα από τα βασικά αίτια της παχυσαρκίας, αλλά και αποτέλεσμα αυτής. Ο «σκουριασμένος» οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει. Επίσης, καταστρέφουν το κολλαγόνο, οδηγώντας στο σχηματισμό ρυτίδων, και οξειδώνουν το λίπος που ήδη έχουμε, προδιαθέτοντας για κυτταρίτιδα. Τα αίτια της υπερπαραγωγής των ελεύθερων ριζών είναι: το πρόχειρο επεξεργασμένο φαγητό, η ζάχαρη, τα ζιζανιοκτόνα παρασιτοκτόνα που καταναλώνουμε, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, η χρόνια χρήση αλκοόλ, η υπεράθληση, όπως και η αλόγιστη χρήση φαρμάκων (αντισυλληπτικά, ορμόνες κ.ά.) και οι ασθένειες χρόνιας φθοράς (πίεση, θυρεοειδής, αρθρίτιδα, αυτοάνοσα κ.ά.)

Μερικά συμπτώματα είναι:

  • Κόπωση
  • Κακή μνήμη
  • Κακός μεταβολισμός
  • Συχνά κρυολογήματα
  • Αρθριτικός και μυϊκός πόνος
  • Πεπτικά προβλήματα
  • Κατάθλιψη
  • Άγχος
  • Ημικρανίες
  • Υπογλυκαιμία

(τρέμουλο, εφίδρωση, όρεξη για γλυκό)

  • Αλλεργίες
  • Κυτταρίτιδα
  • Ρυτίδες
  • Χαμηλός μεταβολισμός

Για να αντιμετωπίσουμε το οξειδωτικό στρες πρέπει:
Να το μετρήσουμε. Είναι μία απλή αιματολογική εξέταση, όπου εκτιμάται το ποσό των ελεύθερων ριζών και η ενδογενής άμυνά μας να τις αντιμετωπίσουμε
(ελέγχεται κυρίως από γονίδια).
ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ

  • Μην τρώτε υπερβολικά.
  • Αποφύγετε: τις καπνιστές τροφές και τις καμένες, τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες (λευκό αλεύρι, κρουασάν κ.λπ.).
  • Αποφύγετε το υπερβολικό αλκοόλ.
  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες 11 – 16.00.
  • Αποφύγετε την έκθεση σε τοξίνες, χημικά (αγοράστε βιολογικά λαχανικά) και μην τρώτε κονσέρβες και την πέτσα λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, όπου αθροίζονται τα βαρέα μέταλλα.
  • Σταματήστε το κάπνισμα.
  • Μην παίρνετε φάρμακα χωρίς λόγο.
  • Αποφύγετε την υπερβολική, αλλά και την ανεπαρκή άσκηση.
  • Κοιμηθείτε τουλάχιστον 6-7 ώρες.
  • Βελτιώστε την αναπνοή σας με βαθιές αναπνοές και γιόγκα.
  • Καταναλώστε αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας (πολυφαινόλες και φλαβονοειδή). Το πιάτο σας πρέπει να μοιάζει με ιμπρεσιονιστικό πίνακα γεμάτο χρώματα! Τροφές με υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών είναι: αβοκάντο, σπαράγγια, βασιλικός, μούρα, βραζιλιάνικα καρύδια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, καρότο, καυτερή πιπεριά, γαρύφαλλο, κύμινο, ψάρι, σκόρδο (αυξημένη περιεκτικότητα), πιπερόριζα, μαρούλι, γλυκόριζα, μαντζουράνα, μοσχοκάρυδο, βρώμη, κρεμμύδι (αυξημένη περιεκτικότητα), πορτοκάλι, φιστίκι αράπικο, πιπέρι, μέντα, κολοκύθα, φασκόμηλο, σουσάμι, δυόσμος, σπανάκι, γλυκοπατάτα, ντομάτα, καρπούζι.
  • Πιείτε πράσινο τσάι, κακάο και κόκκινο κρασί.
  • Πάρτε συμπληρώματα -εάν χρειάζεστε. Αυτό θα το αποφασίσει ο ιατρός σας, μετά την εκτίμηση των αποτελεσμάτων. Τα βασικότερα είναι: σελήνιο, β-καροτίνη, βιταμίνη C και Ε και το Q10