ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΛΙΓΟΥΡΕΣ

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, από το να βλέπετε τον εαυτό σας να μην τιθασεύεται μπροστά σ ένα κουτί μπισκότα ή ένα γεμάτο ψυγείο, και να είναι στο έλεος μιας λιγούρας στην όποια αδυνατεί να αντισταθεί.

Μέσα σε λίγα λεπτά, όλες αυτές οι προσεκτικά μετρημένες θερμίδες και οι ατέλειωτες ώρες στο γυμναστήριο μπορούν έστω και για λίγο, να εκμηδενιστούν από την ακατανίκητη παρόρμηση για κάτι γλυκό, αλμυρό, κάτι σίγουρα θελκτικό αλλά και κακό για σας.

Για χρόνια οι επιστήμονες πάλευαν να εξηγήσουν πως οι λιγούρες αψηφούν τη λογική και τη διατροφική λογική και οδηγούν συνετούς ανθρώπους να ορμήσουν σε πρόχειρο φαγητό.

Τον τελευταίο καιρό, ερευνητές του πανεπιστήμιου Γέιλ πλησίασαν σε μια απάντηση, με μια μελέτη που πιστοποιεί μια αδυναμία του εγκέφαλου των παχύσαρκων ανθρώπων που τους κάνει λιγότερο ικανούς από τους αδύνατους να σταματήσουν τον εαυτό τους από την κατανάλωση προϊόντων με πολλές θερμίδες, ιδιαίτερα όταν πεινάνε.
Βεβαία αυτό δεν εξηγεί από πού προέρχονται οι λιγούρες ή γιατί είμαστε όλοι σχεδόν ευάλωτοι σ’ αυτές.

Μετά από συνεχείς έρευνες ερευνητές βρήκαν ισχυρούς συσχετισμούς μεταξύ συγκεκριμένων τροφών και συναισθηματικών καταστάσεων. Πιστεύουν πως οι λιγούρες είναι τόσο φυσικές και προβλέψιμες όσο και η αντίδραση μας σε ένα δυνατό, απότομο θόρυβο και οι ψυχολογικές καταστάσεις όπως το στρες, ο θυμός, το άγχος και η ντροπή μας οδηγούν να αποζητούμε κάτι γλυκό, αλμυρό, κρεμώδες…

ΟΙ ΛΙΓΟΥΡΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ

Α) ΤΡΑΓΑΝΑ


Αν αισθάνεστε πιεσμένη, πικραμένη ή απογοητευμένη είναι πιθανό να στραφείτε σε φαγητά τραγάνα.
Μασώντας ποπκόρν, πατατάκια, κρακεράκια ή ακόμα και σέλινο, καταπολεμάτε την ένταση στο σώμα σας. Προμηθεύουν τον οργανισμό με ένα είδος καθαρτικού για την συσσωρευμένη ένταση στο σαγόνι και δρα όπως ένας νόστιμος σάκος του μποξ, καθώς με κάθε μπουκιά νιώθουμε ότι φεύγει ο θυμός και το στρες από μέσα μας.

Β) ΚΡΕΜΩΔΗ

Επιθυμούμε κρεμώδη, μαλακά φαγητά όπως το παγωτό και τα τυριά, όταν νιώθουμε αγχωμένοι, ανασφαλείς, ντροπιασμένοι και ένοχοι, ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι μας προσφέρει ηρεμία και άνεση. Η χολίνη που βρίσκεται στο γάλα έχει ηρεμιστική δράση στο σώμα. Επίσης στο γάλα περιέχεται και L-τρυπτοφάνη, η οποία σε συνδυασμό με υδατάνθρακες (όπως η ζάχαρη) ενεργοποιεί την παράγωγη σεροτονίνης, χημικό του εγκέφαλου, το οποίο δημιουργεί μια ευχάριστη διάθεση στο άτομο. Επιπλέον, η ζάχαρη στα προϊόντα γάλακτος ανεβάζει την ενέργεια και τη διάθεση, ενώ η κρεμώδης, απαλή υφή μας καθησυχάζει.

Γ) ΜΑΣΤΙΧΩΤΑ


Προφανώς, υποθάλπετε χρόνια καταπιεσμένα συναισθήματα ζήλειας, σύγχυσης, φόβου ότι κάτι τρομερό θα συμβεί ή κάτι απεχθές για σας
. Η ανάγκη σας να μασήσετε κάτι, συνδέεται με την έμφυτη πίστη σας ότι έτσι θα διώξετε την ένταση και θα διαχειριστείτε τη σύγχυσή σας. Για παράδειγμα, αν η λιγούρα σας προστάζει να φάτε καραμέλες, μάλλον παλεύετε με την αναποφασιστικότητα.

Δ) ΚΑΥΤΕΡΑ

Η λιγούρα για κάτι καυτερό σημαίνει ότι θέλετε να ζήσετε κάτι συναρπαστικό και έντονο. Έχετε μεγάλη θέληση για αλλαγή και βελτίωση. Ορισμένοι ερευνητές σύνδεσαν την «συναισθηματική αναζήτηση» με τη λιγούρα για καυτερά, ξινά και εξωτικά φαγητά.

Ε) ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ


Οι βιταμίνες που υπάρχουν στους καρπούς, όπως και η υφή τους, τείνουν να ηρεμούν άτομα που στερούνται χαράς και η λιγούρα για ξηρούς καρπούς θα μπορούσε να υποδεικνύει μια έκφραση από ανικανοποίητες ανάγκες για χαρά 
και ικανοποίηση. Τα κάσιους και τα φιστίκια περιέχουν μεγάλη ποσότητα τυροσίνης, η οποία ανεβάζει την πίεση του αίματος. Οι ξηροί καρποί περιέχουν πυρατίνη,η οποία ενεργοποιεί το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά τα οποία στο φαγητό μπορεί να κρύβουν αισθήματα κενότητας, μοναξιάς, ανησυχίας και δυσαρέσκειας και οι καρποί μπορούν να είναι τραγανοί (άρα τέλειοι για όσους τρώνε λόγω στρες) αλλά και κρεμώδους υφής – φυστικοβούτυρο – (άρα τέλειοι για όσους αναζητούν άνεση τρώγοντας).

ΣΤ) ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Η οσμή, η υφή, η γεύση και οι ιδιότητες για αλλαγή διάθεσης που έχει το ψωμί, το ρύζι και τα μακαρόνια, τα καθιστούν ως τα φαγητά-στόχο για τις λιγούρες ανθρώπων με στρες, φόβο και νευρικότητα. Όταν μας πιάνει νευρικότητα , το σώμα μας υποθέτει ότι είμαστε σε κίνδυνο και ίσως χρειαζόμαστε παυσίπονα. Ο εγκέφαλος παράγει την ορμόνη κορτιζόλη για να αναισθητοποιήσει κάθε πόνο. Η κορτιζολη ενεργοποιεί και την παράγωγη ενός άλλου χημικού του εγκεφάλου, το Νευροπεπτίδιο Υ το οποίο ευθύνεται εν πολλοίς για τη λιγούρα για υδατάνθρακες. Αν φάμε ως απάντηση σ αυτές τις λιγούρες, τότε το σωματικό μας βάρος είναι πιθανό να αυξηθεί διότι η Νευροπεπτίνη Υ και η κορτιζόλη, θεωρώντας πως το σώμα βρίσκεται ακόμα σε κίνδυνο, το διατάσσουν ουσιαστικά να «κρεμαστεί» από κάτι λιπαρό.

Ζ) ΤΟΥΡΤΕΣ, ΚΕΗΚ ΚΑΙ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Η λιγούρα για γλυκούς υδατάνθρακες ομοιάζει με την αντίστοιχη για ρύζι, ψωμί και μακαρόνια. Και οι δυο περιλαμβάνουν πολλούς υδατάνθρακες οι οποίοι παράγουν καθησυχαστικά, ηρεμιστικά συναισθήματα. Η λιγούρα για μπισκότα, κέικ και τούρτες αντανακλά την επιθυμία για αισθήματα άνεσης και επιβεβαίωσης ,αλλά μπορεί να σηματοδοτεί και αντίδραση να κάνουμε κάτι ή να αποφύγουμε κάτι που δεν θέλουμε να κάνουμε.

Οι λιγούρες μπορούν να είναι ιδιαίτερα δυνατές, ειδικά αν τα γλυκίσματα χρησιμοποιούταν ως επιβράβευση στην παιδική μας ηλικία. Στην πράξη όταν απλώνετε το χέρι σας ψάχνοντας ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι τούρτα, απλά λέτε «χρειάζομαι μια αγκαλιά».

Η) ΣΟΚΟΛΑΤΑ



Η σοκολάτα είναι ένα από τα πιο συχνά αντικείμενα λιγούρας, ειδικά ανάμεσα στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει διότι η σοκολάτα περιέχει το ίδιο χημικό-φαινυλθελαμίνη- που παράγει κι ο εγκέφαλος όταν βιώνει ερωτικά ρομαντικά συναισθήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί από εμάς στρεφόμαστε στη σοκολάτα όταν χρειαζόμαστε αγάπη ή όταν αισθανόμαστε απογοητευμένοι από τη σχέση μας. Επιπλέον τα πολλά λιπαρά που περιέχει, ηρεμούν τα συναισθήματα κενού, ανασφάλειας ή μοναξιάς.
Η υφή μπορεί να είναι κρεμώδης όταν χρειάζεστε αγάπη η ή τραγανή όταν είστε θυμωμένη. Η σοκολάτα επίσης περιέχει μια ουσία όμοια με τη σεροτονίνη, την διφενυλαμίνη, η οποία φαίνεται να προωθεί το αίσθημα της ηρεμίας. Όταν η ημέρα μας είναι γεμάτη στρες και μας ρουφά όλη μας την ενεργεία, τρώμε ανθυγιεινά και στρεφόμαστε στη σοκολάτα για να νιώσουμε καλυτέρα.

Η σοκολάτα περιέχει ενεργοποιητές που δρούν ως στιγμιαία «ανεβαστικά». Η πυραζίνη ,ένα χημικό που βρίσκεται στο άρωμα της σοκολάτας, ενεργοποιεί το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Άρα πως μπορείς να βγεις νικητής από τη μάχη με τη λιγούρα για σοκολάτα;

  • Το τζίντζερ (εκχύλισμα) και το γάλα σόγιας περιέχουν υψηλή ποσότητα τυραμίνης που μπορεί να ανακουφίσει από τη συγκεκριμένη λιγούρα.
  • Τα γλυκαντικά στα αναψυκτικά διαίτης ξεκινούν την εγκεφαλική παράγωγη φαινυλθυλαμίνης,το ίδιο «χημικό ναρκωτικό» που βρίσκεται στη σοκολάτα,
  • ενώ η μυρωδιά του καφέ ηρεμεί τη λιγούρα μιας και περιέχει πυραζίνη.
  • Η σοκολάτα χωρίς λιπαρά μπορεί να βοηθήσει αλλά να είστε προσεκτικοί : χωρίς λιπαρά δεν σημαίνει χωρίς ζάχαρη και θερμίδες.

ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΗ ΛΙΓΟΥΡΑ!

Πάντα να αφήνετε να περάσουν 15 λεπτά όταν δοκιμάζετε τα παρακάτω βημάτα. Αν μετά από αυτή την περίοδο θέλετε ακόμα να φάτε, τότε κάντε το. Το διάλειμμα αυτό είναι αρκετό να σταματήσει τη συνηθεία του αμήχανου φαγητού.

1) Βουρτσίστε τα δόντια σας. Έτσι μπορείτε να ξεφορτωθείτε την φαντασιακή γεύση την οποία αποζητάτε και πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό(μπορεί να μπερδεύετε την πείνα με τη διψά).

2) Αναλύστε
τη λιγούρα σας-αισθάνεστε φόβο, θυμό, ένταση, ντροπή; Αναγνωρίζοντας την αίτια, καταπολεμήστε το αποτέλεσμα.

3) Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά το αίσθημα που σας γεννάει τη λιγούρα.

4) Άσκηση. Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα μιας και ανεβάζει τα επίπεδα σεροτονίνης, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει την όρεξη.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *