4 συνδυασμοί τροφών για καλύτερη απορρόφηση βιταμινών

03.02.2023
4 συνδυασμοί τροφών για καλύτερη απορρόφηση βιταμινών

Η κάθε βιταμίνη μόνη της δεν είναι τόσο ωφέλιμη, όσο κι αν συνδυαστεί με κάποιες άλλες.

Πραγματικά, όσο μεγαλώνει η εμπειρία μου, όλο και περισσότερο επιβεβαιώνομαι όσον αφορά τα αποτελέσματα μιας σωστής διατροφής, τόσο για το μεταβολισμό όσο και για την ευεξία. Το ιδανικό είναι να ακολουθούμε μια διατροφή που περιλαμβάνει φυσικές, ανεπεξέργαστες τροφές και 5-8 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Έτσι, θα πετύχουμε τη μέγιστη πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που όχι μόνο θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά θα βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους. Παράλληλα, θα καταφέρουμε να έχουμε ένα λαμπερό δέρμα και αυξημένη ενέργεια. Ειδικά αυτή την εποχή, με τις πολλές υποχρεώσεις και την οικονομική κρίση, θα πρέπει να πετύχουμε τον ιδανικό συνδυασμό τροφίμων. Η κάθε βιταμίνη μόνη της δεν είναι τόσο ωφέλιμη, όσο κι αν συνδυαστεί με κάποιες άλλες. Έτσι, πετυχαίνουμε μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα από τον οργανισμό. Θα αναφέρω μερικούς συνδυασμούς:

1/ Βιταμίνη C και σίδηρος
Ο σίδηρος είναι ζωικής προέλευσης (θαλασσινά, κρέας, αβγό) και φυτικής (φακές). Όμως, ο σίδηρος φυτικής προέλευσης δεν είναι τόσο βιοδιαθέσιμος από τον οργανισμό. Καλό θα ήταν, όποια μορφή σιδήρου κι αν καταναλώνεις (φυτική ή ζωική), να τη συνδυάζεις με βιταμίνη C για μέγιστη απορρόφηση. Κάποιοι ιδανικοί συνδυασμοί είναι:
▶ Φράουλες ή μούρα (βιταμίνη C) μέσα στη βρόμη (σίδηρος).
▶ Σάλτσα με λεμόνι (βιταμίνη C) στη σαλάτα με σπανάκι (σίδηρος).
▶ Κρέας (σίδηρος) με μπρόκολο και ακτινίδια (βιταμίνη C).

2/ Λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K) και λίπος
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες δεν μπορούν να απορροφηθούν χωρίς την παρουσία λίπους. Καλές πηγές λίπους είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το ηλιέλαιο, τα καρύδια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Η κατανάλωση αυτών των τροφών βοηθά τον οργανισμό να αφομοιώσει τις συγκεκριμένες βιταμίνες. Ένταξε αυτούς τους συνδυασμούς στο διαιτολόγιό σου:
▶ Αβοκάντο (λίπος) μέσα σε σαλάτα μαρούλι (βιταμίνη Κ).
▶ Γλυκοπατάτες (καροτενοειδή/βιταμίνη Α) ψητές με ελαιόλαδο (λίπος).
▶ Οπωσδήποτε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στη σαλάτα σου.

3/ Μαύρο πιπέρι και κουρκουμάς
Το μαύρο πιπέρι αυξάνει την απορρόφηση και τη δραστικότητα της κουρκουμίνης. Ο κουρκουμάς αποτελεί αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση κουρκουμά βοηθά στην αντιμετώπιση νοσημάτων με φλεγμονές, όπως η αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η νόσος του Alzheimer. Για να αυξήσεις τα οφέλη, κάνε τους παρακάτω συνδυασμούς:
▶ Πατάτες ψητές με ελαιόλαδο και μπαχαρικά.
▶ Ψητό ψάρι με κουρκουμά, μαύρο πιπέρι και πιπέρι καγιέν.

4/ Σουλφοραφάνη και σελήνιο
Οι σουλφοραφάνες περιέχουν θείο και, όταν συνδυάζονται με σελήνιο, δημιουργούν ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση. Σελήνιο περιέχουν τα βραζιλιάνικα καρύδια, το κοτόπουλο, το αβγό και τα μανιτάρια. Όταν αυτά τα τρόφιμα συνδυάζονται σωστά, αυξάνεται η αντιοξειδωτική ικανότητά τους. Συνδύασε ψητό κοτόπουλο (σελήνιο) με λαχανάκια Βρυξελλών (σουλφοραφάνη) και θωράκισε τον οργανισμό σου από την οξείδωση.
Για να καταλάβεις, όταν μιλάμε για οξείδωση, εννοούμε τη “σκουριά του οργανισμού”. Πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με το μήλο, που μαυρίζει όταν το κόβουμε. Όσο πιο σκουριασμένοι είμαστε, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για κακοήθειες, νόσο του Alzheimer και καρδιαγγειακά.
Επίσης, καταστρέφει το κολλαγόνο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων και κυτταρίτιδας διότι οξειδώνει το λίπος.

Δημοσίευση @ Shape.gr:
https://www.shape.gr/diatrofi-adynatisma/sosti-diatrofi/4-idanikoi-syndyasmoi-trofimwn-apo-thn-dr-maria-pswma/

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *