ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Η ιατρός Μαρία Ψωμά μιλά στο entertv.gr για τα μυστικά της σωστής διατροφής και για την περίοδο της νηστείας

Η Μαρία Ψωμά σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδικότητα στην Βιοπαθολογία. Συνέχισε τις σπουδές της με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Γαλλία στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού, με τίτλο “Ιατρική και χειρουργική της παχυσαρκίας”. Η Μαρία Ψωμά υπήρξε παχύσαρκη ως έφηβη και βίωσε τον ρατσισμό και την απόρριψη στην πιο ευαίσθητη ηλικία. Με μεγάλη προσπάθεια και χωρίς την καθοδήγηση που θα έπρεπε να έχει, κατάφερε να χάσει τα περιττά κιλά και κάπως έτσι, μάλλον, ξεκίνησε η αγάπη της για την σωστή διατροφή.

Ο Έλληνας και η Ελληνίδα ξεκινούν συνεχώς “δίαιτα από Δευτέρα” και ποτέ δεν την αρχίζουν. Τι πρέπει να προσέχουμε, όχι κάνοντας δίαιτα, αλλά κάνοντας σωστή διατροφή;

Καταρχήν, θα πρέπει να τρώμε 4 με 5 γεύματα την ημέρα και να πίνουμε πολύ νερό- 8 με 10 ποτήρια. Πολλές φορές το αίσθημα της πείνας είναι γιατί διψάμε, καθώς στον εγκέφαλο αυτά τα δυο συναισθήματα μπερδεύονται. Πάνω από όλα, πρέπει να προσέχουμε να τρώμε τροφές που δεν αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος. Πρέπει, δηλαδή, να προτιμάμε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι ή το μπασμάτι και το πιο σημαντικό το άφησα για το τέλος, πρέπει να μάθουμε να τρώμε σαλάτες.

Είναι εύκολο την περίοδο της νηστείας να χάσουμε κιλά;

Είναι δύσκολη περίοδος, ίσως η πιο δύσκολη, γιατί όλοι τρώνε μακαρόνια και ψωμί, κάτι που δεν θα έπρεπε. Η καλύτερη λύση είναι να προτιμάμε τα όσπρια σε συνδυασμό με πρωτεΐνη, για παράδειγμα, φακές με θαλασσινά ή φακές με ξηρούς καρπούς και πάνω από όλα, ποτέ να μην ξεχνάμε να συνοδεύουμε το φαγητό με σαλάτα.

Τι πρέπει να τρώει ένα παιδί;

Καταρχήν, από την ηλικία που του επιτρέπεται, πρέπει να τρώει πολλές σαλάτες  και φρούτα. Ό,τι τρώει η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περνάει στο παιδί. Τρως γλυκά, θα του μάθεις να τρώει γλυκά, τρως σαλάτες, θα του μάθεις να τρώει σαλάτες! Γι’ αυτό οι εγκυμονούσες πρέπει να προσέχουν πολύ. Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την ζάχαρη, αλλά όχι και να μην υπάρχει καθόλου στις διατροφικές τους συνήθειες, γιατί αν την στερήσετε εντελώς από το παιδί, θα υπάρξουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Δώστε μας μια  σωστή διατροφή για ένα 24 ωρο…

Πρωινό

Δημητριακά σικάλεως ή ολικής άλεσης με γάλα ή μια φέτα ψωμί πολύσπορο με γαλοπούλα και τυρί

Δεκατιανό

Φρούτο με μια χούφτα ξηρούς καρπούς

Μεσημεριανό

Σαλάτα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι και λίγο ρύζι ή αρακά ή ψωμί σικάλεως

Απογευματινό

Γιαούρτι με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι

Βραδινό

Σαλάτα με ό,τι έχει περισσέψει από το μεσημέρι και μια φέτα ψωμί σικάλεως

Είναι δικαιολογία αυτό που ισχυρίζονται ορισμένες γυναίκες ότι λόγω θυρεοειδή δεν μπορούν να χάσουν κιλά;

Ναι, είναι δικαιολογία. Τον θυρεοειδή συνήθως τον ξέρουμε και κάνουμε θεραπεία με χάπια. Αν υπάρχει δικαιολογία υπάρχει για 4 με 5 κιλά. Στο χέρι μας είναι με την διατροφή και την άσκηση να μην βάλουμε ποτέ κιλά ή να τα χάσουμε και να μην τα ξαναπάρουμε.

Υπάρχουν τροφές που μας ομορφαίνουν;

Βεβαίως και υπάρχουν. Σαλάτες και πάνω από όλα τα καλά λιπαρά: σολομός, τόνος, σκουμπρί, πέστροφα, αλλά και τα καρύδια και τα αμύγδαλα που έχουν βιταμίνη Ε. Σχεδόν όλα τα μυρωδικά μας: ρίγανη, μαϊντανός άνηθος και φυσικά, η κανέλα.

Υπάρχει τρόπος να καταπολεμήσουμε την κυτταρίτιδα μέσα από την διατροφή μας;

Η κυτταρίτιδα είναι γονιδιακό και ορμονικό ζήτημα. Βέβαια, με πολύ νερό, σαλάτες και άσκηση κάτι μπορούμε να κάνουμε. Απαγορεύεται, βέβαια, η ζάχαρη.

Το καλοκαίρι είναι προ τον πυλών, πόσα κιλά προλαβαίνουμε να χάσουμε μέχρι να βγούμε στην παραλία;

Δε νομίζω ότι επιτρέπεται να χάσουμε περισσότερα από 4 κιλά το μήνα.

Η Ναταλία Γερμανού έχει παραδεχτεί ότι ζητά τη γνώμη σας για την διατροφή της. Είναι υπάκουη;

Είναι πολύ καλή η Ναταλία. Δεν κάνει δίαιτες, δεν της αρέσουν, αλλά κάνει υγιεινή διατροφή και παράλληλα άσκηση.

Σίσσυ Χρηστίδου: Τι κάνατε για να της αλλάξετε τον μεταβολισμό;

Προσαρμόστηκα με τη Σίσσυ και εκείνη με εμένα. Στην αρχή δεν της άρεσαν οι σαλάτες και το κρέας, αλλά βρήκαμε τρόπους για να τρώει.

από την Έλενα Πολυκάρπου

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *